Efter Inez

Efter Inez


Stockholmspremiär för dokumentärfilmen Efter Inez av Karin Ekberg, en hudlös skildring av sorg och kärlek som bryter tabun och inte lämnar någon oberörd. I våras vann Efter Inez Tempo Documentary Award. Nu går den upp på bio i hela landet.

Från regissören bakom den uppmärksammade Att skiljas (2014) kommer nu Efter Inez- något så sällsynt som en hoppfull film om sorg. I Karin Ekbergs nya film följer vi det unga paret Denize och Filip som har förberett allt för sitt första barn, men strax innan beräknad förlossning slutar den efterlängtade dottern Inez hjärta att slå. Tre dagar senare föds hon död. Morgonen efter börjar Karin filma, och fortsätter sedan följa familjen i tre år. 

Med fingertoppskänsla, integritet och respekt bryter Karin Ekberg den tystnad och tabu som omgärdar spädbarnsdöd och ofta gör drabbade mycket ensamma. Vi bjuds in till en intim och omtumlande resa av sällan skildrat slag, och drabbas inte bara av sorgen, utan av människans inneboende förmåga att ta sig vidare mot alla odds, och kärlekens enorma kraft att förlåta och förenas. Filmkritikern Andrea Reuter uttrycker sig så här om filmen: "Den har fått mig att känna tacksamhet, kärlek, hopp och djupaste förtvivlan. Den här filmen har gjort mig visare."

Efter Inez ger oss också nya bilder av vår samtid. Filmen synliggör hur våra förväntningar på hur män respektive kvinnor ska bete sig i en kris påverkar individen. Vi får också uppleva hur rutinerna inom vården varierar, till exempel att föräldrar till dödfödda barn kan tvingas dela väntrum med familjer med levande nyfödda, något som kan vara mycket smärtsamt.

Dagens Nyheter:  "Hyllad film utforskar en resa från sorg till oväntad glädje" och Efter Inez går från djupaste förtvivlan, till rörande hopp och ny livslust mot alla odds - just som Ekbergs omtyckta debutfilm Att skiljas.Regi: Karin Ekberg | Land: Sverige (2017) |  Längd: 1 tim 16 min  |  Åldersgräns: 11 år  | Biljetter: 120 kr (100 kr stud/pens)

Se trailer: Efter Inez


VISAS:
 

29 sept kl 18.30 GALAPREMIÄR. Möt regissör Karin Ekberg och medverkande Denize och Filip Nordin i ett samtal om varför de ville göra filmen tillsammans, och om filmens kommande resa. I dialog med publiken!

1 okt 15.30. FILM +SAMTAL: "När allting gungar" om när det inte går att väja för de stora existensiella frågorna, ett utforskande samtal mellan regissör Karin Ekberg och Ann Lagerström, författare, journalist och certifierad existentiell coach och samtalsledare. Plus en gäst från MÄN, (Män för jämställdhet). I dialog med publiken!


Spelschema

Inga tider schemalagda