42 ÅR AV OCKUPATION, 42 ÅR AV TYSTNAD

42 ÅR AV OCKUPATION, 42 ÅR AV TYSTNAD


2 DOKUMENTÄRER OM VÄSTSAHARA

På internationella pressfrihetsdagen den 3 maj uppmärksammar Emmaus Stockholm, Afrikagrupperna, Kristna Freds och Emmaus Björkå den tystnad som råder internationellt om det som händer i ockuperade Västsahara.

Två dokumentärer, filmade i det av Marocko ockuperade Västsahara, som trotsar mediablockaden. Efter filmerna följer ett samtal med kollektivet Equipe Media och med regissören av Rifles or Graffiti.

 

3 STOLEN CAMERAS, 17 min

Dokumentär, Videoaktivistgruppen Equipe Medias medlemmar kämpar för att kunna behålla sina kameror. De dokumenterar det marockanska kungadömets övergrepp i den afrikanska kontinentens sista koloni. Inga journalister släpps in i det ockuperade landet Västsahara och de bilder som når omvärlden är det material som Equipe Media lyckas filma i smyg genom att gömma sig bakom personer eller filma från tak. De filmar fredliga manifestationer som attackeras av militärer och polis, vittnesmål och skador som västsaharier utsätts för i vardagen. Detta är en berättelse om att bryta absolut censur med unika bilder från ett område där marockanska staten lyckats att implementera en total media blockad så när som på den verksamhet som Equipe Media utgör. Materialet kompletteras med musik av den världskända västsahariska sångerskan och aktivisten Mariem Hassan.

Filmkollektivet Råfilm och Equipe Media började samarbeta 2013 för att tillsammans använda detta material och omarbeta det till en dokumentär berättelse. Inspirerade av filmen “5 broken Cameras” som handlar om en annan mer känd ockupation, som på många sätt liknar ockupationen av Västsahara.

Regi: RåFILM och Equipe Media | Land: Västshara (2017) | Språk: Hassania (svensk text) | Längd: 17 min

 

RIFLES OR GRAFFITI, 52 MIN

DOKUMENTÄR, Det västsahariska folket har väntat under 40 år för den utlovade FN omröstningen som ska ge dem självbestämmande och som ska ta slut på Marockos ockupation av Västsahara. Så lång väntan har gjort att många västsaharier vill gå tillbaka till krig för att ta sig ur den här situationen. Icke-vålds aktivister argumenterar dock, för att de, genom den icke-våldsliga kampen för Marocko mot en ohållbar situation idag. För icke-vålds aktivister är det de icke-våldsaktioner som västsaharierna utför som gör att deras kamp är del av en ny värld som kommer och de bygger ett friskt samhälle som baseras på mänskliga rättigheter. Mitt i denna debatt försöker Media Team aktivist journalister att visa och förklara för resten av världen om de kränkningar som västsaharier möter i de ockuperade områdena. Detta blir fokus i dokumentären

Regi: Jordi Oriola Folch | Land: Västshara (2016) | Språk: Hassania, spanska, franska, engelska (svensk text) | Längd: 52 min

 

Visas: 3 maj kl. 17.30

Inga biljetter: Fri entré, begränsat antal platser, kom i tid
Onumrerad salong. Eventet avslutas kl. 19.30

 

Trailer:  3 Stolen Cameras

Trailer: Rifles or Graffiti


Spelschema

3 maj

17:30